Poznaj dobroczynne właściwości oleju z kokosa

Olej kokosowy posiada całkiem spore grono zwolenników, chociaż jego przeciwników również nie brakuje. Nie ulega jednak wątpliwości, że olej kokosowy nierafinowany – www.bee.pl zawiera pewne składniki, które mogą wywierać korzystny wpływ na nasze zdrowie oraz na naszą urodę. Dlaczego warto więc wprowadzić go do naszej diety?

Z czego słynie olej kokosowy?

Nierafinowany olej kokosowy posiada biały kolor i w temperaturze pokojowej ma temperaturę stałą. Jeżeli jest bardzo ciepło, olej rozpuszcza się do postaci płynnej. Z całą pewnością na uwagę zasługuje charakterystyczny smak oraz zapach oleju nierafinowanego z kokosa. Bez wątpienia dobrze byłoby przyjrzeć się olejowi z kokosa, jeżeli cenimy sobie smak kremów i maseł kokosowych. Olej z tej rośliny może wspomóc walkę z nadmiernymi kilogramami. Olejowi nierafinowanemu z kokosa przypisuje się zdolność do redukowania tkanki tłuszczowej zgromadzonej w okolicach brzucha. Mówi się również o jego pozytywnym wpływie na regulację poziomu cholesterolu we krwi. Przede wszystkim dzięki temu olejowi możliwe jest obniżenie poziomu tak zwanego złego cholesterolu. Olej z kokosa nadaje się do kanapek, a także jako dodatek do owsianek czy jaglanek. Z powodzeniem możemy wykorzystać go także do wypieków domowych oraz do smażenia. Potrawy smażone na oleju z kokosa zyskują jednak jego charakterystyczny posmak.

Olej kokosowy dla urody

Nie sposób nie wspomnieć o pozytywnym wpływie oleju kokosowego na naszą urodę. Przede wszystkim nadaje się on do stosowania na nasze ciało. Możemy posmarować nim skórę, dzięki czemu stanie się ona miękka i przyjemna w dotyku. Nie wolno jednak zapominać o tym jak niezmiernie ważne jest aplikowanie oleju na starannie oczyszczoną skórę. Pamiętajmy także o tym, aby nie używać zbyt dużej ilości oleju z kokosa, gdyż wówczas może mieć on problem z wchłanialnością. Nie sposób nie zauważyć, że olej kokosowy posiada także pozytywny wpływ na stan naszych włosów. Przede wszystkim nada się on do olejowania naszych kosmyków. W szczególności polecany jest on posiadaczkom włosów o niskiej i średniej porowatości. Bez wątpienia należałoby mieć na uwadze regularne olejowanie. W przeciwnym razie mowy o trwałych i przede wszystkim satysfakcjonujących nas rezultatach być niestety nie może. Bez wątpienia należałoby także zainteresować się dodawaniem oleju kokosowego do masek i odżywek. Już parę kropel dodanych do porcji odżywki czy maski sprawi, że kosmetyk będzie miał bardziej regenerujące i odżywcze właściwości. Aby móc cieszyć się satysfakcjonującymi rezultatami w postaci lśniących włosów, należy stosować olej odpowiednio długo. Pierwsze efekty mogą pojawić się już po kilku użyciach.

Jedzenie Racool_studio - pl.freepik.com

Olej kokosowy nierafinowany

Olej kokosowy w Polsce popularność zyskał dopiero niedawno. Wiąże się to z jego prozdrowotnymi właściwościami, a także bardzo szerokim zakresem zastosowań. Używany jest nie tylko w kuchni, ale również stanowi cenny kosmetyk.

Olej kokosowy – rafinowany czy nie?

Olej kokosowy nierafinowany uważany jest za najzdrowszy i najbogatszy w składzie (https://www.bee.pl/olej-kokosowy-rafinowany-i-nierafinowany-ktory-wybrac–a-474.html). Związane jest to ze sposobem jego pozyskiwania – w tym celu wykorzystuje się metody mechaniczne, takie jak tłoczenie, wirowanie czy sedymentację. Olej nierafinowany ma białą barwę oraz charakteryzuje się przyjemnym, lekko kokosowym smakiem i zapachem. Olej rafinowany pozyskiwany jest metodami termicznymi, co w znaczącym stopniu pozbawia go cennych właściwości prozdrowotnych, a samemu procesowi często towarzyszy użycie rozpuszczalników. Taki olej jest pozbawiony smaku i zapachu. Nierafinowany olej kokosowy jest bogatym źródłem witamin E i K, a także pierwiastków – żelaza, wapnia i cynku.

Olej kokosowy w kuchni

Olej kokosowy nierafinowany sprawdza się w kuchni jako dodatek do smażenia czy pieczenia. Doskonale podkreśla smak potraw, a także jest zdrowszym zamiennikiem masła czy margaryny. W temperaturze nieco niższej od pokojowej ma konsystencję stałą, dlatego nadaje się nawet do smarowania pieczywa. Zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie utleniają się, dzięki czemu można stosować go też w wysokich temperaturach.

Olej kokosowy nierafinowany jako kosmetyk

Skład nierafinowanego oleju kokosowego sprawia, że jest on pożądanym elementem w pielęgnacji skóry i włosów. Może przyspieszać regenerację oraz łagodzić oparzenia. Wśród wielu osób cieszy się uznaniem jako zamiennik płynu do demakijażu. Nakładać można go również na krem do twarzy – jako drugą warstwę wzmacniającą działanie kosmetyku i “zamykającą” wilgoć wewnątrz skóry. Zwolenników znajduje głównie wśród posiadaczy cery suchej, natomiast właściciele cery tłustej i mieszanej powinni stosować go rozważnie. Nierafinowany olej kokosowy stanowi również dobry balsam do ciała – można nakładać go na jeszcze wilgotną skórę po kąpieli, by ją nawilżyć, a także wzmocnić jej elastyczność i jędrność.

Nierafinowany olej kokosowy na włosy

Fani pielęgnacji włosów doceniają olej kokosowy za jego korzystne działanie również w tym zakresie. Nadaje się on świetnie do olejowania włosów – zabiegu, w którym olej nakładany jest na inną substancję o właściwościach nawilżających, by zamknąć ją i pomóc jej wniknąć w strukturę włosa. Może być też stosowany samodzielnie na mokre lub suche włosy – kilka łyżek oleju wystarczy rozetrzeć w dłoniach i wetrzeć we włosy. Nie wszystkie włosy “lubią się” z olejem kokosowym – głównie chwalą go sobie posiadacze włosów o strukturze niskoporowatej, czyli takiej, w której łuski włosa są zamknięte. Takie włosy są “śliskie” i trudne w modelowaniu.  Po zmyciu oleju włosy są bardziej nawilżone, sprężyste, lśniące i mocne.

Jedzenie Racool_studio - pl.freepik.com

Naturalne kakao – sposób na zdrowie i piękno

Olej kokosowy nierafinowany jest produktem, który ma wielką popularność i z powodzeniem można go używać zarówno do pielęgnacji ciała i włosów, jak i w kuchni. Przyjrzyjmy się bliżej jego właściwościom oraz poznajmy, czym jego nierafinowana postać różni się od rafinowanej.

Jak powstaje olej kokosowy ?

Olej kokosowy powstaje w wyniku tłoczenia oraz rozgrzania miąższy orzechów palmy owocowej, który jest twardy. Posiada on postać bezbarwnego płynu albo białej, mętnej masy. Przy przechowywaniu w niskiej temperaturze twardnieje i przybiera stałą konsystencję, rozgrzany w dłoniach lub kąpieli wodnej wraca do postaci płynnej.

Nierafinowana postać oleju kokosowego, otrzymywana jest w wyniku procesów mechanicznych, takich jak tłoczenie, sedymentacja, filtracja oraz wirowanie, bez działania wysokiej temperatury. Dzięki temu olej zachowuje swoje właściwości i swój wyjątkowy smak i zapach kokosa. W porównaniu z jego wersją rafinowaną jest zdecydowanie droższy – dwu lub trzykrotnie, lecz posiada większą ilość składników odżywczych i charakteryzuje się wyższą jakością.

Olej kokosowy nierafinowany – właściwości

Ten niezwykły, kokosowy olej, posiada szereg dobroczynnych właściwości. Zawiera on składniki bioaktywne, takie jak: wapń, cynk, żelazo oraz witaminy E i K – gdy olej rafinowany posiada jedynie śladowe ich ilości, które zanikają podczas smażenia. Przez to tylko olej kokosowy nierafinowany może wykazywać właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne.

Dzięki bogatej zawartości witamin i minerałów olej kokosowy nierafinowany ma następujące właściwości lecznicze:

  • łagodzi stany zapalne skóry,
  • zmniejsza ryzyko zakrzepów krwi,
  • przyśpiesza proces gojenia się ran,
  • działa antybakteryjnie, antywirusowo, grzybobójczo, przez co może zapobiegać próchnicy oraz infekcjom jamy ustnej.

Oprócz szerokiego zastosowania leczniczego olej kokosowy często jest stosowany w kosmetyce. Nierafinowany olej sprawdza się jako świetny kosmetyk zarówno do pielęgnacji ciała, jak i włosów. Przede wszystkim nawilża i wygładza skórę, a to dzięki zawartości minerałów, witamin oraz kwasów tłuszczowych, które wnikają w skórę. Idealnie sprawdzi się jako krem do twarzy lub krem pod oczy na noc. Pomocny jest w zwalczaniu trądziku, co zawdzięcza swoim właściwościom antybakteryjnym. Jest też dobrym filtrem, który chroni naszą skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym. Nałożony na włosy, nawilży i wzmocni je. Możliwe to jest dzięki bioaktywnym składnikom oraz trójglicerydom kwasu laurynowego, które wnikają pod łuski włosów.

Spa Racool_studio - pl.freepik.com