Naturalne kakao – sposób na zdrowie i piękno

Olej kokosowy nierafinowany jest produktem, który ma wielką popularność i z powodzeniem można go używać zarówno do pielęgnacji ciała i włosów, jak i w kuchni. Przyjrzyjmy się bliżej jego właściwościom oraz poznajmy, czym jego nierafinowana postać różni się od rafinowanej.

Jak powstaje olej kokosowy ?

Olej kokosowy powstaje w wyniku tłoczenia oraz rozgrzania miąższy orzechów palmy owocowej, który jest twardy. Posiada on postać bezbarwnego płynu albo białej, mętnej masy. Przy przechowywaniu w niskiej temperaturze twardnieje i przybiera stałą konsystencję, rozgrzany w dłoniach lub kąpieli wodnej wraca do postaci płynnej.

Nierafinowana postać oleju kokosowego, otrzymywana jest w wyniku procesów mechanicznych, takich jak tłoczenie, sedymentacja, filtracja oraz wirowanie, bez działania wysokiej temperatury. Dzięki temu olej zachowuje swoje właściwości i swój wyjątkowy smak i zapach kokosa. W porównaniu z jego wersją rafinowaną jest zdecydowanie droższy – dwu lub trzykrotnie, lecz posiada większą ilość składników odżywczych i charakteryzuje się wyższą jakością.

Olej kokosowy nierafinowany – właściwości

Ten niezwykły, kokosowy olej, posiada szereg dobroczynnych właściwości. Zawiera on składniki bioaktywne, takie jak: wapń, cynk, żelazo oraz witaminy E i K – gdy olej rafinowany posiada jedynie śladowe ich ilości, które zanikają podczas smażenia. Przez to tylko olej kokosowy nierafinowany może wykazywać właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne.

Dzięki bogatej zawartości witamin i minerałów olej kokosowy nierafinowany ma następujące właściwości lecznicze:

  • łagodzi stany zapalne skóry,
  • zmniejsza ryzyko zakrzepów krwi,
  • przyśpiesza proces gojenia się ran,
  • działa antybakteryjnie, antywirusowo, grzybobójczo, przez co może zapobiegać próchnicy oraz infekcjom jamy ustnej.

Oprócz szerokiego zastosowania leczniczego olej kokosowy często jest stosowany w kosmetyce. Nierafinowany olej sprawdza się jako świetny kosmetyk zarówno do pielęgnacji ciała, jak i włosów. Przede wszystkim nawilża i wygładza skórę, a to dzięki zawartości minerałów, witamin oraz kwasów tłuszczowych, które wnikają w skórę. Idealnie sprawdzi się jako krem do twarzy lub krem pod oczy na noc. Pomocny jest w zwalczaniu trądziku, co zawdzięcza swoim właściwościom antybakteryjnym. Jest też dobrym filtrem, który chroni naszą skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym. Nałożony na włosy, nawilży i wzmocni je. Możliwe to jest dzięki bioaktywnym składnikom oraz trójglicerydom kwasu laurynowego, które wnikają pod łuski włosów.

Spa Racool_studio - pl.freepik.com